shinrin yoku

ik wil het ervaren

Naar Japan voor een bosbad? Niet nodig, we hebben genoeg mooie bossen om te bosbaden in Nederland. Denk alleen maar aan de Loonse en Druunse Duinen of de Hoge Veluwe. Onder begeleiding van een shinrin-yoku-gids ervaar je de helende werking van het bos tijdens een bosbad. De smaak te pakken? Dan kun je met een 1:1-traject helemaal de diepte ingaan en de kracht van de stilte zelf ervaren. Oefening baart kunst, of bij bosbaden vooral rust en geluk. Neem contact op om de kracht van stilte zelf te ervaren.

Practice makes happy

Shinrin yoku is Japans voor ‘bosbaden’, in het bos zijn en alles wat het te bieden heeft in je opnemen. Het fenomeen is in 1982 in Japan ontstaan als remedie tegen de hoge werkdruk en stress die veel Japanners ervaarden. De resultaten spreken voor zichzelf, maar worden ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek van onder andere Dr. Qing Li, beschreven in zijn boek Shinrin-Yoku, de kunst en wetenschap van het bosbaden. Door je te omringen met groen gaat je bloeddruk omlaag en vertraagt je hartslag. Ook remt het de aanmaak van cortisol, beter bekend als het stresshormoon. Je lichaam en geest ontspannen dus echt van een bosbad.

Wat is shinrin yoku?

Hoewel shinrin yoku relatief nieuw is, is de kracht van de natuur dat niet. Door drukte, stress en een veeleisend (digitaal) leven zijn we steeds verder van de natuur af komen te staan. De Japanse baden helpen om bewust weer contact te maken met de natuur om je heen, door je onder te dompelen in het bos tijdens een trage stiltewandeling. Je loopt tijdens een bosbad langzaam door een bos heen, terwijl je je zintuigen bewust openzet. Je bent, neemt waar en maakt verbinding. Door dichter bij de natuur te komen, kom je dichter bij jezelf. En dat kan tal van voordelen hebben: meer zelfvertrouwen, innerlijke rust en balans. Dat gun jij jezelf toch ook?

De natuur brengt je dichter bij jezelf